Jouw medicatie tijdens een hittegolf

Als er 3 opeenvolgende dagen meer dan 30°C wordt gemeten, spreekt men van een hittegolf. Momenteel spreken we zelfs over Code Rood.

de zon heeft het warmTijdens een hittegolf horen we voortdurend waarschuwingen of aanbevelingen om veel water te drinken, binnen te blijven,enz… maar wat met geneesmiddelen? Naast ouderdom of chronische aandoeningen hebben ook geneesmiddelen invloed op de temperatuurregeling van het lichaam. Bij ouderen is de temperatuurregulatie verminderd. Zij zweten minder en de reservefunctie van hart en longen is afgenomen. Ook bij mensen met een chronische aandoening kan de temperatuurregulatie verminderd zijn. Bij hoge buitentemperaturen kunnen kwetsbare ouderen en chronisch zieken sneller last krijgen van de gevolgen van hitte.

80 procent van de ouderen die medicijnen gebruiken, zijn zich niet bewust van de invloed van hitte op de werking van hun medicatie. Dit blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

Sommige medicijnen kunnen in combinatie met warme weersomstandigheden de temperatuur van het lichaam beïnvloeden. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen die gebruikt worden bij hart- en vaatziekten, een luchtwegaandoening, psychiatrische ziekten of diabetes. Volgens het onderzoek neemt slechts 5 procent van de ondervraagde ouderen bij hitte maatregelen, zoals het raadplegen van de bijsluiter of langsgaan bij de huisarts of apotheek.

bij een hittegolf moet men meer drinken dan andersWat zijn de gevolgen van een hittegolf?

Hitte leidt tot spierkrampen (door te veel zoutverlies bij zweten en inspanning) en tot uitputting door uitdroging. Voldoende drinken is heel belangrijk.

De eerste tekenen van uitdroging zijn naast dorst, dieper liggende ogen en een droge mond.

Ernstige uitdrogingsverschijnselen zijn herkenbaar aan:

Hitteslag

Een hitteslag, ook wel hitteberoerte genoemd, is één van de zwaarste gevolgen van de hitte. De symptomen hiervan zijn:

Bij een hitteslag dient onmiddellijk actie ondernomen te worden:

Welke geneesmiddelen beïnvloeden de temperatuurregulatie?

Het aantal geneesmiddelen dat de temperatuurregulatie beïnvloedt, is groot.

Wees alert voor tekenen van uitdroging en raadpleeg de arts bij eventuele tekenen van uitdroging. De arts kan besluiten de dosis aan te passen. Gecombineerd gebruik van geneesmiddelen die de temperatuurhuishouding beïnvloeden, brengt meer risico’s met zich mee.

Bij twijfel: raadpleeg steeds uw huisarts, apotheker.

Extra waakzaamheid en zorg door buren, familie, thuiszorg en mantelzorgers is nodig voor patiënten en bejaarden die zelfstandig wonen.

Bronnen